Fighting for body rights since 1933
RFSU - Fighting for body rights since 1933 Kundtjänst: 08-633 46 01 (mån-fre: 8-16.30)
0
STÄNG
Till varukorg
Loading...

Vi arbetar för att säkerställa en hög nivå av dataskydd som värnar om din personliga integritet när du använder vår webbplats.

Dataskyddsförordningen (GDPR)

Hela EU har från den 25 maj 2018 en gemensam dataskyddsförordning, GDPR (General Data Protection Regulation). Syftet är bland annat att ställa högre krav på hur företag och organisationer behandlar personuppgifter och digitala fotavtryck. Du kan läsa mer om förordningen på hemsida för Datainspektionen.

Om personuppgifter

Vad är en personuppgift?

En personuppgift är en upplysning som handlar om dig och identifierar dig personligen. Det kan till exempel handla om namn, e-postadress, telefonnummer, bild, ljudupptagning eller personnummer.

Personuppgiftsansvarig:

RFSU AB (Org.nr:  556039-2986)
Färögatan 33
164 29 Kista, Sverige
Tfn: 08-633 46 00
E-post: info@rfsu.com

Vilka personuppgifter samlar vi in?

Vi samlar in personuppgifter som du skickar till oss när du gör beställningar i vår nätbutik, när du anmäler dig till vårt nyhetsbrev, deltar i eventuella tävlingar och viss köphistorik. De personuppgifter som du skickar till oss kan till exempel omfatta kontaktinformation, födelsedatum och betalningsinformation. Vi kan också komma att samla in vissa personuppgifter från externa partners såsom adressuppgifter från offentliga register och uppgifter om kreditvärdighet från kreditvärderingsinstitut, banker eller kreditupplysningsföretag.

Var lagras dina personuppgifter?

Vi eftersträvar att dina personuppgifter i så hög grad som möjligt ska behandlas inom det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och alla våra egna IT-system, men kan även överföras och bearbetas i ett land utanför EES (s.k. ”tredje land”). Sådan överföring sker endast till mottagarland med adekvat skyddsnivå och i enlighet med gällande lagstiftning. Om överföring sker till partner för en tjänst i USA sker detta endast till företag som omfattas av det så kallade ”Privacy Shield”, vilken är en överenskommelse om skydd för personuppgifter mellan EU och USA.

Vilka personuppgifter delar vi med andra?

Dina personuppgifter kommer inte att överföras utanför RFSU AB såvida det inte behövs för att fullfölja våra förpliktelser. Om personuppgifter hanteras av våra leverantörer eller samarbetsparter har vi upprättat s.k. Personuppgiftsbiträdesavtal. Det innebär att personuppgiftsbiträdet försäkrar att de hanterar personuppgifter enligt den gällande dataskyddsförordningen (GDPR), samt följer RFSU riktlinjer för säkerhet och sekretess. Vi har personuppgiftsbiträden som hjälper oss med exempelvis logistik, betallösningar och marknadsföring. Utöver detta kan RFSU tvingas att lämna ut personuppgifter enligt lag.

Hur använder vi dina personuppgifter?

Vi kan komma att använda dina personuppgifter för dessa ändamål:

  • För bearbetning av beställningar och returer i vår nätbutik
  • För leverans och sms-aviseringar om leveransstatus
  • Vid kontakter angående eventuella problem med din leverans
  • Vid korrespondens om frågor och övrig information
  • Vid utskick om erbjudanden i form av nyhetsbrev, då alltid med instruktioner om hur du kan avanmäla dig ifrån vidare utskick
  • Vid analyser av köpmönster för att ge relevanta erbjudanden och information
  • Vid påminnelse om sparad varukorg
  • Vid förfrågan om betygsättning av inköpta produkter
  • Vid utannonsering av vinnare i tävlingar som vi arrangerar
  • Vid eventuella enkätutskick för att förbättra våra tjänster och erbjudanden

Vi sparar dina uppgifter så länge som det krävs för att uppfylla ovanstående ändamål eller så länge som vi enligt lag är skyldiga att spara dina personuppgifter. Därefter raderas dina personuppgifter.

Om cookies

Vad är en cookie?

En cookie (kaka) är en liten textfil som en webbplats sparar på besökarens dator. Cookies används på många webbplatser för att ge en besökare tillgång till olika funktioner. Informationen i en cookie kan också användas för att följa en användares surfande på webbplatser som använder samma cookie.

Hantering av cookies

För att kunna köpa varor på RFSU webbplats behöver din webbläsare vara inställd så att du tar emot cookies. En cookie är en liten textfil som lagras på din dator. RFSU använder cookies för att ge dig som besökare en god upplevelse på webbplatsen, som tillgång till olika funktioner på webbplatsen. Det kan vara till exempel varukorgen eller till exempel att upprepa sökningar du tidigare gjort eller för att kunna erbjuda automatiska produktrekommendationer som är relevanta.

Vi använder även cookies för att lagra opersonlig besöksstatistik i Google Analytics som är en webbanalystjänst. Google Analytics använder cookies i syfte att kunna förbättra webbplatsen och för att kunna analysera hur du som användare använder webbsidan. Informationen som genereras av sådan cookie när du använder webbsidan (inklusive din IP-adress) kommer då att vidarebefordras till och lagras av Google.
Genom Google Analytics kan vi även komma att använda cookies till remarketing som är en intressebaserad annonsering. Det betyder att ditt beteende på vår webbplats kan användas för riktade annonser på andras webbplatser.

Så här inaktiverar du cookies

Du kan själv ta bort funktionaliteten som lagrar cookies i din dator om du vill undvika att detta sker. Det går till på olika sätt beroende på vilken webbläsare. Klicka på den webbläsare du använder nedan så hittar du mer information om hur du inaktiverar cookies i den:

Mer om användning

Vid beställning i vår nätbutik och leverans

När du ska beställa produkter i vår nätbutik får du godkänna RFSU:s köpvillkor för att slutföra köpet. De personuppgifter vi samlar in kopplat till din beställning samt kopplat till din leverans sparas i 3 år, då du har rätt att reklamera eller klaga på en vara enligt svensk lag under så lång tid. Därefter sparas endast uppgifter rörande transaktionen i totalt 7 år i enlighet med Bokföringslagen. Dock kan dessa transaktionsuppgifter ej kopplas till dig som person.

Vid beställning behöver vi ditt namn och din e-postadress. För att förenkla ditt köp kan du ange ditt personnummer för att automatiskt hämta leveransadressen. För leveransen behöver vi namn, adress, e-post, samt ditt mobilnummer för avisering via sms. Denna information skickas vidare från oss till de olika logistikbolag vi samarbetar med. Avisering rörande leverans av ditt paket sker från någon av våra transportörer.
Med hjälp av den information vi får genom ditt köp kan vi förbättra kundupplevelse och våra kunderbjudanden. Till exempel kan vi bättre anpassa och utveckla leveransval, kundkommunikation, produkterbjudanden, tips och utforma tips och information så det passar olika kunder behov.

Påminnelse om din varukorg

Om du väljer att lägga produkter i din varukorg och anger dina kontaktuppgifter, men sedan inte väljer att gå vidare med köpet, kommer vi att skicka en påminnelse via e-post. Denna service utförs utifrån berättigat intresse och din e-postadress kommer att rensas bort från denna funktion efter 14 dagar. Leveransuppgifter sparas i 36 månader.

Betygsättning och recension

En tid efter att du köpt en vara från oss kommer du att få en förfrågan via e-post om att lämna en recension. Vi sänder denna förfrågan till dig utifrån berättigat intresse och önskar du inte få fler likande utskick kan du kontakta kundservice eller avsluta det direkt via information i meddelandet.

Utskick av erbjudanden och nyhetsbrev

Vill du ta del av våra erbjudanden, nyhetsbrev, artiklar och information väljer du att ge ditt samtycke till detta. De kontaktuppgifter du lämnar kommer att kopplas ihop med dina beställningar för att du ska få så relevant information som möjligt skickad till dig via e-post.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke genom att kontakta vår kundservice: info@rfsu.com och då kommer vi att ta bort dina personuppgifter.

Vid marknadsföring i sociala nätverk

Vi delar opersonliga beteendedata som till exempel köp och sökningar med sociala nätverk som Facebook och Instagram genom ett skript på hemsidan. Facebook och Instagram kan komma att koppla ihop beteendedata med information lagrad i de sociala nätverken för att sända erbjudanden och visa annonser i ditt flöde. Vill du begränsa denna funktion gör du det i dina inställningar i de olika sociala nätverken.

Efter kontakt med kundtjänst

När du kontaktar vår kundtjänst kan skrivna ärenden, inklusive personuppgifter, sparas i 12 månader efter avslutat ärende.

Om dina rättigheter

Du har rätt att få information om de uppgifter som finns registrerade om dig. En sådan begäran ska vara skriftlig och innehålla ditt personnummer så vi kan identifiera vem du är. Vi kommer sedan att skicka uppgifterna skriftligt till din folkbokföringsadress.
Om du upptäcker felaktiga data om dig har du rätt att begära att få detta rättat. Du har också rätt att begära att vi raderar den data vi behandlar om dig. Vi kommer även, på din begäran, att informera dig om till vem informationen har lämnats ut.

Du har rätt att begära begränsning av personuppgiftsbehandling om du ifrågasätter riktigheten av personuppgifter, om personuppgiftsbehandlingen är otillåten och du väljer begränsning av personuppgifter istället för radering, om personuppgifterna inte längre behövs för de ändamål som de tidigare behandlats för eller om du invänt mot behandling. En begränsning av personuppgifts-behandling innebär att personuppgifterna anonymiseras.
Om du inte vill ta emot erbjudanden och reklam hittar du alltid en länk i våra e-postutskick där du enkelt kan avregistrera dig.

Kontakta vår kundtjänst med begäran om åtgärder: info@rfsu.com

Om du är missnöjd med vårt sätt att behandla dina personuppgifter har du alltid rätt att vända dig med klagomål till Datainspektionen.

RFSU använder cookies på denna webbplats. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen accepterar du vår användning av cookies. Läs mer om cookies.